W czasach rozwoju technologii, pośpiechu i gotowego jedzenia bardzo łatwo możemy zapomnieć o tym jak wiele zawdzięczamy naturze. Na szczęście coraz więcej osób powraca do naturalnych rozwiązań i wiedzy naszych prababek. Jednym z prostszych sposobów korzystania z dobrodziejstwa przyrody jest świadome włączanie do naszej kuchni roślin posiadających lecznicze właściwości.
Czym jest kurkuma?
Znana nam przyprawa kurkuma to nic innego jak korzeń ostryżu. Zwana także szafranem indyjskim jest dość bliską kuzynką imbiru, co można łatwo zaobserwować chociażby dzięki wizualnemu podobieństwu obu korzeni.
Dzięki zawartości kurkuminy wyróżnia się charakterystycznym, intensywnym kolorem. Jednak oprócz nadawaniu roślinie koloru, kurkumina posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Szczególnie ceniona jest w kuchni azjatyckiej, zarówno za swój ostrawy smak oraz oczywiście walory zdrowotne. Jest także niezwykle niskokaloryczna, jednocześnie zawiera w sobie dużo błonnika pokarmowego. Sprawia to, że jest świetnym składnikiem każdej diety odchudzającej oraz dodatkiem do zdrowego i pełnowartościowego posiłku.
Jakie ma właściwości?
Jak już wcześniej wspominałam, to kurkuminoidy- a w szczególności kurkumina są odpowiedzialne za cudowne właściwości kurkumy. Kurkumina jest niezwykle skutecznym przeciwutleniaczem, posiadającym właściwości przeciwzapalne. Od wielu tysiącleci Chińczycy skutecznie stosują kurkumę w zwalczaniu chorób wywołanych pasożytami oraz przypadłości związanych z układem pokarmowym.
Choć dokładne badania dotyczące właściwości kurkumy wciąż są rozszerzane, lista potwierdzonych efektów już jest naprawdę imponująca. Do przypadłości, na które pomaga kurkuma zaliczamy między innymi bóle związane z menstruacją, niestrawności; ale także leczenie depresji, choroby Alzheimera czy zaburzeń osobowości.
Te ostatnie efekty choć na pierwszy rzut oka mogą zadziwiać, są potwierdzone wieloma badaniami. To zawarty w korzeniu tumeron oraz BDMC mają największy wpływ na pobudzanie komórek mózgowych. Dzięki temu kurkuma bardzo dobrze sprawdza się w terapii choroby Alzheimera.