Prosty, smaczny, pożywny i łatwo mieszczący się do lunch boxa – taki właśnie powinien być idealny lunch do pracy. Oto kilka pomysłów na szybki posiłek.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Składniki
½ czerwonej cebuli
1 łyżeczka kaparów
1 łyżka zielonego pesto
1 puszka tuńczyka
100 g ugotowanego makaronu typu świderki
3 suszone pomidory z zalewą
Wykonanie
- Drobno posiekaj cebulę, pomidory pokrój w paski.
 - Cebulę, kapary, pomidory oraz tuńczyka wymieszaj razem w misce
 - Dodawaj stopniowo olej.
 - Dodaj pesto i wymieszaj.
 
Wrapy z serkiem kremowym, szynką i awokado
Składniki
1 opakowanie serka typu Philadelphia
2 placki tortilla
1 pomidor
1 awokado
1 cebula dymka
5 plasterków cienko pokrojonej szynki
2 łyżki winegretu
1 łyżka majonezu
1 szklanka mixu sałat z paczki
Wykonanie
- Rozsmaruj cienką warstwę serka na każdym z placków.
 - Awokado, dymkę, pomidory i szynkę pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć do dużej miski.
 - Do warzyw i szynki dodaj majonez i winegret. Całość dokładnie wymieszaj.
 - Masę umieść na środku tortilli, a następnie zwiń placki.
 - Tortille schowaj do lodówki na min. 3-4 godziny przed podaniem, aby masa związała się.
 

Awokado z czerwoną fasolą i wędzonym łososiem
Składniki
1/2 puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli
1 papryczka chili
1 grillowana pierś kurczaka
100 g tartego sera cheddar
1 łyżeczka kolendry
1 dojrzałe awokado
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni
 - Pokrój w plasterki papryczkę, kurczaka w kostkę, a kolendrę posiekaj.
 - Kurczaka, papryczkę i kolendrę włóż do miski, dodaj kukurydzę, fasolę.
 - Zetrzyj ser na tarce ze średnimi oczkami i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj masę.
 - Przekrój awokado na pół i dodaj nadzienie.
 - Na wierzch dodaj tarty ser i kolendrę
 - Wstaw awokado do piekarnika na 20 minut
 
Awokado można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno
Zupa ze słodkich ziemniaków z rozmarynem
Składniki
750 g słodkich ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
2 gałązki rozmarynu
Wykonanie
- Pokrój cebulę w kostkę, ząbki czosnku zgnieć, posiekaj gałązki rozmarynu.
 - Czosnek, cebulę i rozmaryn usmaż w rondelku.
 - Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w bulionie do miękkości ziemniaków.
 - Do ziemniaków dodaj usmażoną cebulę, czosnek i rozmaryn.
 - Gotuj razem jeszcze przez 5 minut.
 
