4 pomysły na lunch do pracy

Prosty, smaczny, pożywny i łatwo mieszczący się do lunch boxa – taki właśnie powinien być idealny lunch do pracy. Oto kilka pomysłów na szybki posiłek.

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki

½ czerwonej cebuli

1 łyżeczka kaparów

1 łyżka zielonego pesto

1 puszka tuńczyka

100 g ugotowanego makaronu typu świderki

3 suszone pomidory z zalewą

Wykonanie

  1. Drobno posiekaj cebulę, pomidory pokrój w paski.
  2. Cebulę, kapary, pomidory oraz tuńczyka wymieszaj razem w misce
  3. Dodawaj stopniowo olej.
  4. Dodaj pesto i wymieszaj.

Wrapy z serkiem kremowym, szynką i awokado

Składniki

1 opakowanie serka typu Philadelphia

2 placki tortilla

1 pomidor

1 awokado

1 cebula dymka

5 plasterków cienko pokrojonej szynki

2 łyżki winegretu

1 łyżka majonezu

1 szklanka mixu sałat z paczki

Wykonanie

  1. Rozsmaruj cienką warstwę serka na każdym z placków.
  2. Awokado, dymkę, pomidory i szynkę pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć do dużej miski.
  3. Do warzyw i szynki dodaj majonez i winegret. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Masę umieść na środku tortilli, a następnie zwiń placki.
  5. Tortille schowaj do lodówki na min. 3-4 godziny przed podaniem, aby masa związała się.

Lunch do pracy - jak go szybko zrobić?

Awokado z czerwoną fasolą i wędzonym łososiem

Składniki

1/2 puszki kukurydzy

½ puszki czerwonej fasoli

1 papryczka chili

1 grillowana pierś kurczaka

100 g tartego sera cheddar

1 łyżeczka kolendry

1 dojrzałe awokado

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni
  2. Pokrój w plasterki papryczkę, kurczaka w kostkę, a kolendrę posiekaj.
  3. Kurczaka, papryczkę i kolendrę włóż do miski, dodaj kukurydzę, fasolę.
  4. Zetrzyj ser na tarce ze średnimi oczkami i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj masę.
  5. Przekrój awokado na pół i dodaj nadzienie.
  6. Na wierzch dodaj tarty ser i kolendrę
  7. Wstaw awokado do piekarnika na 20 minut

Awokado można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno

Zupa ze słodkich ziemniaków z rozmarynem

Składniki

750 g słodkich ziemniaków

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 l bulionu warzywnego

2 gałązki rozmarynu

Wykonanie

  1. Pokrój cebulę w kostkę, ząbki czosnku zgnieć, posiekaj gałązki rozmarynu.
  2. Czosnek, cebulę i rozmaryn usmaż w rondelku.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w bulionie do miękkości ziemniaków.
  4. Do ziemniaków dodaj usmażoną cebulę, czosnek i rozmaryn.
  5. Gotuj razem jeszcze przez 5 minut.