Olej rzepakowy – przydatny w każdej kuchni

Olej rzepakowy jest nośnikiem smaku, idealnym podłożem do smażenia i przede wszystkim źródłem wielu składników cennych dla zdrowia. Jest to jeden z najbardziej pożądanych i dobroczynnych tłuszczów roślinnych, a naukowcy zalecają jego picie w ilości co najmniej dwóch łyżek dziennie. Jakie właściwości dla zdrowia i zastosowanie ma olej rzepakowy?

Właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest źródłem cennych dla zdrowia, nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowy z kwasami omega-6 oraz linolenowy z kwasami omega-3. Dodatkowym i bardzo pożądanym składnikiem jest kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość szkodliwego cholesterolu (LDL) we krwi. W oleju rzepakowym zawartość tego składnika wynosi ok. 62 %. Pozostałe składniki to kwasy nasycone (7%), kwasy omega 3 (10%), oraz omega-6 (20%) Zawarte w oleju rzepakowym kwasy w pozytywny sposób wpływają na pracę układu krwionośnego, funkcjonowanie mięśnia sercowego, nerek, układu krwionośnego, a nawet stan skóry. Ludzki organizm nie jest w stanie samoczynnie wytworzyć tego rodzaju kwasów, dlatego regularne spożywanie tego tłuszczu roślinnego jest tak ważne w codziennej diecie – zwłaszcza w okresie obniżonej odporności lub podczas leczenia schorzeń o charakterze onkologicznym. Olej rzepakowy jest składnikiem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.

Źródło zdrowia na kuchennej półce

Dokonując wyboru jaki olej do smażenia wybrać należy kierować się jego właściwościami termicznymi oraz składem. Olej rzepakowy wykazuje się bardzo dobrymi właściwościami cieplnymi podczas smażenia. Strona olejrzepakowy.com pozwala zgłębić wiedzę na temat tego oleju zarówno pod względem dobroczynnych właściwości dla zdrowia, jak również wyższości nad innymi olejami pod kątem przyrządzania pysznych posiłków. Rzadko spotyka się produkty, które potrafią połączyć ze sobą te dwie cechy – tutaj fakty mówią same za siebie.

Temperatura dymienia oleju rzepakowego wynosi 242°C. Dla porównania, olej słonecznikowy ma granicę 225°C. Nie jest to duża różnica pod kątem właściwości cieplnych, natomiast kontrast pod kątem bogactwa składników jest niezaprzeczalny. Rafinowany olej rzepakowy zawiera fitosterole oraz polifenole – te pierwsze wpływają na zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie, natomiast te drugie działają antynowotworowo. Ponadto olej rzepakowy zawiera witaminę E, która działa przeciwutleniająco i likwiduje wolne rodniki oraz witaminy K i A, które odpowiadają za krzepnięcie krwi, kondycję skóry i oczu. Olej rzepakowy wbrew obiegowym opiniom ma dużo więcej dobroczynnych składników niż oliwa z oliwek.

Olej rzepakowy można wykorzystywać do smażenia głębokiego, jak również powierzchniowego. W przypadku smażenia powierzchniowego, bezpiecznie można go używać przez 30 minut. Jeżeli chodzi o smażenie głębokie, nawet do 5 godzin. Jest to również świetny składnik nadający się do sałatek lub do bezpośredniego spożycia z nasączonym chlebem. Olej ma neutralny, nienachalny smak, dzięki czemu jest uniwersalny i nadaje się do wielu rodzajów potraw i dodatków. Ten rodzaj tłuszczu roślinnego dobrze się odsącza, dlatego potrawy przygotowywane przy jego pomocy są mniej kaloryczne.

Olej rzepakowy ma idealny balans pomiędzy zawartością kwasów omega-6 i omega-3, który wynosi 2:1. Dla organizmu człowieka jest to bardzo korzystny układ i stosunek składników.

Oleje roślinne to nieodzowny i niezbędny składnik zdrowej diety. Olej rzepakowy jest tłuszczem roślinnym, który doskonale łączy ze sobą właściwości prozdrowotne i walory kulinarne. Warto zatem zadbać, aby zawsze znajdował się on w naszej kuchni.