Orzeźwiająca kawa na zimno

Kawa to podstawowy element, z którym zaczynamy dzień. Kofeina pobudza organizm do działania i zmniejsza zmęczenie. Dostarcza nam również wiele wartościowych składników, takich jak magnez, potas i mangan. W domu kawę zazwyczaj podajemy na ciepło, jednak jak ją pić w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na gorące napoje, a kawa to nasza rutyna? Poznaj proste przepisy na orzeźwiającą kawę na zimno.

Klasyczne Ice Coffee

To ochładzająca kawa na bazie mleka, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż pięć minut. Ma niesamowity smak i aromat. Przepełni nas nie tylko energią, lecz także dobrym samopoczuciem.

Składniki:

– kawa rozpuszczalna

– przegotowana woda

– mleko

– 5 kostek lodu

Do wysokiej szklanki wsyp 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej i opcjonalnie dodaj cukier. Zalej około 30 ml ciepłej wody, a następnie dokładnie wymieszaj. Dopełnij szklankę zimnym mlekiem oraz dodaj kostki lodu. Tak przygotowaną kawę udekoruj listkiem mięty oraz słomką do picia.

Frappe

Kawa Frappe zdecydowanie różni się sposobem przygotowania od pozostałych napoi. Do jej uzyskania niezbędny jest spieniacz, który sprawi że nabierze idealnej konsystencji. Cecha rozpoznawcza tej kawy to delikatna i subtelna pianka znajdująca się na jej wierzchu.

Składniki:

– kawa rozpuszczalna

– mleko

– zimna woda

– 5 kostek lodu

Do szklanki wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i według własnych upodobań dodaj cukier. Zalej odrobiną zimnej wody, a następnie ubij przez około 15 sekund za pomocą spieniacza. Zamiast niego możesz użyć shakera lub blendera. Uzyskaną pianę powoli zalej mlekiem i wsyp kostki lodu.

Kawowy Shake

Shake o smaku kawy to ukojenie w upalny, wakacyjny dzień. Poza smakiem jego zaletą jest proste i szybkie przygotowanie.

Składniki:

– ulubione lody

– kawa rozpuszczalna

– mleko

– 4 kostki lodu

Do zrobienia shake ’a potrzebny jest blender, który zmiksuje wszystkie składniki. Wsypujemy do niego najlepiej pokruszony lód, około szklankę mleka, rozczyn z 2 łyżeczek kawy oraz dodajemy 3 łyżki ulubionych lodów. Świetnie wkomponują się lody śmietankowe. Całość miksujemy przez 4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Karmelowa kawa na zimno

Wszystkim smakoszom na pewno przypadnie do gustu zimna karmelowa kawa. Posiada ona niepowtarzalny, kuszący smak i zapach. Taką kawą z pewnością zaimponujemy naszym znajomym, jak i gościom.

Składniki:

– kawa rozpuszczalna

– syrop karmelowy

– 5 kostek lodu

– mleko

– bita śmietana

Przygotuj rozczyn z 2 łyżeczek kawy, dodaj 1/3 szklanki karmelu oraz tą samą ilość mleka. Całość połącz za pomocą blendera lub miksera. Następnie przelej do szklanki, dodaj kostki lodu oraz udekoruj za pomocą bitej śmietany. Dodatkowo możesz ozdobić kawę karmelem, posypką lub piankami.