Ostatnio wiele wzorców żywieniowych obejmuje brak lub ograniczoną ilość mięsa. Większość z nich w pewnym stopniu wiąże się z korzyściami zdrowotnymi. Zalet jest całe mnóstwo.
Co właściwie daje ograniczenie mięsa w Twojej diecie? Przeczytaj poniższy artykuł:
Wspomaga kontrolę Twojego zdrowia i wagi.
Badania sugerują, że większa ilość roślin w diecie wiąże się z lepszą opornością na insulinę i niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 w porównaniu z dietami opartymi na znacznej ilości mięsa.
Analiza 12 wysokiej jakości badań wykazała, że osoby, które stosowały dietę wegetariańską średnio przez 18 tygodni, straciły na wadze znacznie więcej niż osoby, które stosowały diety niewegetariańskie.
Ogranicza ryzyko chorób serca.
Jednym z najbardziej zbadanych aspektów diet roślinnych jest ich wpływ na zdrowie Twojego serca.
Diety roślinne wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.
Poprawia zdrowie jelit.
Błonnik pokarmowy i korzystne związki roślinne to dwa składniki występujące w pokarmach roślinnych. Mogą odżywiać zdrowe bakterie jelitowe.
Ograniczające mięso diety roślinne zwykle dostarczają nam wielu tych składników odżywczych.
Chroni przed niektórymi nowotworami.
Ograniczenie pewnych rodzajów mięsa może również pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów.
Białka zwierzęce, zwłaszcza czerwone i przetworzone mięso, zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego i innych nowotworów.
Diety roślinne, które ograniczają, lub całkowicie wykluczają mięso, wiążą się z mniejszą częstością występowania raka jelita grubego.
Jest dobre dla środowiska.
Oprócz zapewniania korzyści zdrowotnych spożywanie większej ilości roślin i mniejszej ilości mięsa może być dobre dla naszego środowiska. Wszystko dlatego, że produkcja mięsa prowadzi do znacznej emisji gazów cieplarnianych.