Błonnik – dlaczego warto włączyć go do diety?

Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym elementem diety każdego człowieka. Jeżeli przez długi okres nie będziemy dostarczali odpowiedniej ilości tego pierwiastka, stajemy się narażeni na liczne choroby i infekcje, m.in.: choroby serca, udary, wylewy, nadciśnienie i nowotwory. Dieta uboga w błonnik może także skutkować częstymi zaparciami, czy zapaleniem okrężnicy. Zbyt niska podaż błonnika pokarmowego wiąże się również z przypadłościami jak cukrzyca, próchnica i nadwaga. Gdzie znajdziemy błonnik i dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?

Co to jest błonnik?

Błonnik pokarmowy jest zespołem substancji, który wchodzi w skład roślin. Odgrywają one istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Mimo to, iż nie są trawione przez człowieka oraz nie zawierają żadnych substancji odżywczych, to przyczyniają się do niezbędnych procesów fizjologicznych. Błonnik pokarmowy dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnik a zdrowie

Przeciętna dieta Polaka jest niezwykle uboga w błonnik. Szacuje się, że na naszych talerzach znajduje się codzienne około 10-20 g błonnika. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinno być go ok. 35 g. Zbyt mała podaż błonnika spowodowana jest konsumpcja wysokoprzetworzonej żywności oraz szybkim tempem życia.

Dlaczego warto spożywać błonnik?

Odpowiednia i regularna konsumpcja błonnika może być pomocna w wielu sferach życia. Pierwiastek ten jest nieceniony w walce z nowotworami, chorobami infekcyjnymi, w tym dróg oddechowych, zmniejsza ryzyko otyłości i pomaga cieszyć się zdrowym sercem. Spośród najważniejszych działań błonnika możemy wymienić:

  • Stabilizacja poziomu cukru we krwi,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
  • Redukcja masy ciała,
  • Oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • Usprawnienie pracy przewodu pokarmowego.

Jakie są źródła błonnika?

Błonnik występuje w warzywach owocach oraz produktach zbożowych. Najwięcej znajdziemy go w mące niskiego przemiału i jej przetworach (pieczywo razowe, płatki zbożowe, np. owsiane, grube kasze, brązowy ryż).

Jeżeli chodzi o warzywa, to jest go sporo w roślinach strączkowych (grochu, fasoli, soczewicy) oraz kapuście i warzywach korzeniowych.

Owoce, które zawierają dużo błonnika to te drobnopestkowe – maliny, truskawki, oraz jabłka, gruszki, owoce suszone i orzechy.