3 porady na profesjonalne wyposażenie restauracji

Jeśli rozważasz założenie własnej restauracji, baru szybkiej obsługi czy pizzerii lub jesteś w trakcie tworzenia lokalu gastronomicznego, musisz wziąć pod uwagę inwestycję w odpowiednie wyposażenie kuchni oraz części przeznaczonej dla gości. Na rynku dostępnych jest wiele modeli sprzętu oraz zastawy gastronomicznej, jednak należy dobrze przemyśleć, na które produkty się zdecydujesz. Sprawdź, w jaki sposób profesjonalnie wyposażyć restauracje, tak aby jednocześnie była gustowna oraz funkcjonalna.

Jak wybrać najlepsze wyposażenie dla Twojego lokalu?

Na rynku znajdziesz wiele modeli profesjonalnych sprzętów, które są określane jako podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Nie daj się jednak naciągnąć na kosztowne wersje urządzeń bez wcześniejszego przemyślenia czy rzeczywiście są one Tobie potrzebne. To samo dotyczy zastawy stołowej. Wielu początkujących właścicieli wybiera naczynia, które na pierwszy rzut oka wyglądają ładnie, ale w praktyce nie spełniają potrzeb restauracji. W sklepach internetowych typu Fine Dine znajdziesz przemyślane zastawy, które nie tylko będą prezentować się wyjątkowo, ale co najważniejsze, przetrwają kilkukrotne, codzienne mycie w zmywarce.

Zacznij od podstaw

To oczywiste, że chcesz wyposażyć swój lokal w najlepszy sprzęt dostępny na rynku. W każdej restauracji niezbędne jest kilka urządzeń, z których Twoi pracownicy będą korzystać codziennie. Pierwszym z nich jest sprzęt do obróbki termicznej żywności. W zależności od tego, w jakiej kuchni specjalizuje się Twój lokal, konkretne urządzenia do gotowania potraw będą się różnić. Warto jednak wybrać sprzęt, który będzie wysokiej jakości i wyróżniający się pozytywnymi opiniami. Kolejny element każdej kuchni to miejsce do przechowywania długoterminowej żywności — lodówka lub/i zamrażalka. Nie zapomnij również o pojemnej zmywarce, która dzięki ekonomicznym trybom czyszczenia, będzie oszczędniejszym wyborem niż codzienne mycie ręczne.

Zweryfikuj potrzeby restauracji

W zależności od tego, jak będzie wyglądać menu Twojej restauracji, jej wyposażenie gastronomiczne może się znacząco różnić. Przykładowo do pizzerii lepiej wybrać wysokiej jakości piec, który pomoże sprawić, że serwowana w Twoim lokalu pizza będzie jedną z najlepszych w okolicy. Z kolei w barze szybkiej obsługi niezbędne będą kuchenki gazowe wyposażone w 6 lub najlepiej 8 palników. W tego typu punkcie szybkość obsługi jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na opinie klientów. Lokale typu piekarnia czy cukiernia nie mogą funkcjonować bez stołów lub szaf chłodniczych, w których panują odpowiednie warunki do przechowywania deserów i innych pysznych dań na chłodno.

Dopasuj zastawę do charakteru wnętrza

Dobrze dobrana zastawa stołowa to z pewnością jeden z ważniejszych czynników, który wpływa na opinie klientów o danym lokalu. W sklepach internetowych (np. Fine Dine) znajdziesz szeroki wybór talerzy, kubków oraz filiżanek, które dopasujesz do wystroju Twojej restauracji. Najbardziej klasyczna i ponadczasowa jest zastawa porcelanowa, która doskonale sprawdzi się w lokalach serwujących tradycyjne posiłki. Natomiast naczynia wykonane z kamionki idealnie wpasują się do etnicznych i nowoczesnych wnętrz.