Sezon na grilla właśnie się zaczyna. Ale czy musimy decysować się na tłuste karkówki i kiełbasy? Wcale nie! Dania fit na grilla mogą być doskonąłą i pyszną alternatywą.
Grillowane tofu z sosem sojowym i syropem klonowym
Składniki
- 250 g tofu w plasterkach,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- Sok i otarta skórka z 1 cytryny,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki oregano.
Przygotowanie
- Przygotuj marynatę. Zmieszaj ze sobą oliwę, sos sojowy, syrop klonowy, zmiażdżone ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy.
- Odsącz tofu z zalewy, a następnie umieść w marynacie na min. 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Tofu umieść na grillu, resztki marynaty wylej na plastry. Grilluj aż do momentu przyrumienienia się
Ziemniaki z tymiankiem grillowane z folii
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
- Szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie
- W dużej misce przygotuj marynatę. Połącz ze sobą oliwę, czosnek, tymianek rozmaryn oraz pieprz i sól
- Do marynaty włóż ziemniaki – umyte i obrane. Jeżeli są większe, przekrój je na połówki. Ziemniaki dokładnie pokryj marynatą.
- Ziemnaiki podziel na 4 porcje i każdą porcję zawiń dokładnie w folię aluminiową.
- Ziemniaki grilluj przez ok 20-30 min. aż do miękkości.
Drobiowe szaszłyki z cytryną i dymką
Składniki
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczka pieprzu,
- 8 cebulek dymek.
Przygotowanie
- Piersi pokrój w grube kawałki.
- Zetrzyj skórkę z 1 pomarańczy do miseczki i odłóż na później.
- Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn. Następnie dodaj do niego startą skórkę, przeciśnięty w prasce czosnek oraz oregano.
- Do tak przygotowanego soku dodaj oliwę, pieprz i sól, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
- Dokładnie pokryj marynatą kawałki kurczaka. Chłódź w lodówce przez min. 3 godziny, najlepiej jednak przez całą noc.
- Tuż przed grillowaniem przygotuj szaszłyki. Naprzemiennie nabijaj na patyczki zamarynowanego kurczaka, plasterki cytryny oraz dymkę pokrojoną w grubsze plastry.
- Grilluj szaszłyki do momentu zarumienienia się kurczaka.
Pyszne! Jako, że lubię eksperymentować z jedzeniem, szczególnie smacznie brzmi grillowane tofu z sosem sojowym i syropem klonowym.
Nasza redakcja tez uwielbia eksperymenty, nie tylko w kuchni 😉