Dania fit na grilla. 3 pomysły, które pokochasz

Sezon na grilla właśnie się zaczyna. Ale czy musimy decysować się na tłuste karkówki i kiełbasy? Wcale nie! Dania fit na grilla mogą być doskonąłą i pyszną alternatywą.

Grillowane tofu z sosem sojowym i syropem klonowym

Składniki

  • 250 g tofu w plasterkach,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • Sok i otarta skórka z 1 cytryny,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki oregano.

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę. Zmieszaj ze sobą oliwę, sos sojowy, syrop klonowy, zmiażdżone ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy.
  2. Odsącz tofu z zalewy, a następnie umieść w marynacie na min. 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Tofu umieść na grillu, resztki marynaty wylej na plastry. Grilluj aż do momentu przyrumienienia się

Ziemniaki z tymiankiem grillowane z folii

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
  • Szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie

  1. W dużej misce przygotuj marynatę. Połącz ze sobą oliwę, czosnek, tymianek rozmaryn oraz pieprz i sól
  2. Do marynaty włóż ziemniaki – umyte i obrane. Jeżeli są większe, przekrój je na połówki. Ziemniaki dokładnie pokryj marynatą.
  3. Ziemnaiki podziel na 4 porcje i każdą porcję zawiń dokładnie w folię aluminiową.
  4. Ziemniaki grilluj przez ok 20-30 min. aż do miękkości.

Da nia fit na grilla. Co warto spróbować?

Drobiowe szaszłyki z cytryną i dymką

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczka pieprzu,
  • 8 cebulek dymek.

Przygotowanie

  1. Piersi pokrój w grube kawałki.
  2. Zetrzyj skórkę z 1 pomarańczy do miseczki i odłóż na później.
  3. Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn. Następnie dodaj do niego startą skórkę, przeciśnięty w prasce czosnek oraz oregano.
  4. Do tak przygotowanego soku dodaj oliwę, pieprz i sól, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
  5. Dokładnie pokryj marynatą kawałki kurczaka. Chłódź w lodówce przez min. 3 godziny, najlepiej jednak przez całą noc.
  6. Tuż przed grillowaniem przygotuj szaszłyki. Naprzemiennie nabijaj na patyczki zamarynowanego kurczaka, plasterki cytryny oraz dymkę pokrojoną w grubsze plastry.
  7. Grilluj szaszłyki do momentu zarumienienia się kurczaka.

2 komentarze w temacie “Dania fit na grilla. 3 pomysły, które pokochasz

  1. Pyszne! Jako, że lubię eksperymentować z jedzeniem, szczególnie smacznie brzmi grillowane tofu z sosem sojowym i syropem klonowym.

Comments are closed.