Jak dobrać kawę do ekspresu?

Planujesz zakup kawy, ale nie wiesz, która będzie dobra do Twojego ekspresu? Czy rodzaj ziaren musi być dobrany do konkretnego urządzenia? Przekonaj się, jakimi zasadami warto się kierować.

Kawa do ekspresu – gdzie ją kupić?

Wybór kawy do swojego domu nie jest łatwym zadaniem – wiele osób, które kształtuje jeszcze swoje preferencje dotyczące smaku i szuka zaufanej marki, ma przy tym poważny dylemat. Jak wiadomo, profesjonalny sprzęt nie spełni całego zadania. Aby filiżanka kawy była czymś naprawdę satysfakcjonującym, potrzeba Ci wysokiej jakości ziaren – wiele mieszanek od najlepszych producentów oferuje internetowy sklep z kawą Cafe Silesia. Dostępne w sprzedaży produkty mają najlepszą jakość oraz szczegółowy opis na opakowaniu – dzięki temu łatwiej jest znaleźć kawę, która odpowiada konkretnym preferencjom. 

Wybór kawy a posiadany sprzęt – co warto wiedzieć?

Kupując konkretną kawę, koniecznie weź uwagę posiadany sprzęt. Dlaczego jest to tak istotne? Każdy typ ekspresu działa na nieco innych zasadach, dlatego też należy dostosować do niego stopień zmielenia ziaren. Większość nowoczesnych sprzętów ma wbudowany młynek, dzięki czemu kawa jest zmielona tuż przed samym procesem parzenia. Niezależnie od rodzaju posiadanego ekspresu, ważne jest, aby kawa była świeża. Można osiągnąć to przede wszystkim poprzez odpowiednie przechowywanie produktu – nic nie sprawdza się w tym przypadku tak dobrze, jak nowoczesny pojemnik próżniowy na kawę

Stopień palenia kawy – jak dostosować go do ekspresu?

Stopień palenia kawy to parametr, który najbardziej wpływa na smak i intensywność naparu. Co istotne, ten aspekt należy dostosować do rodzaju sprzętu, w którym planujesz przygotować swój napój. Jakie stopnie palenia są zalecane do poszczególnych ekspresów?

  • Ekspres ciśnieniowy (tzw. kolbowy) – dobrym wyborem jest kawa ciemno palona, która charakteryzuje się intensywnym i wyrazistym smakiem. 
  • Ekspres przelewowy –  w tym przypadku doskonale sprawdzą się kawy średnio palone, które mają zrównoważony smak słodyczy i goryczki. 
  • Ekspres automatyczny – zazwyczaj ma wbudowany młynek, dzięki czemu ziarna są mielone przed samym procesem parzenia. Posiadacze tego sprzętu mogą zatem sięgać po różne mieszanki, jednak najczęściej wybierają kawę średnio paloną, która posiada najbardziej zbalansowany smak. 

Wybór kawy – co jeszcze należy wziąć pod uwagę?

Dobór kawy to kwestia indywidualna, dlatego że każdego może zadowolić coś innego. Niektórzy preferują mocną kawę z goryczkowym smakiem, z kolei inni wolą poczuć w filiżance słodkie nuty kwiatowe i owocowe. Innym parametrem, na który warto zwrócić uwagę, jest np. kwasowość ziaren – pamiętaj, że kawy ciemno palone ciemniej są zazwyczaj mniej kwasowe niż te o jasnym stopniu palenia.