Najlepsze źródła witaminy C

Większość osób w sezonie jesienno-zimowym sięga po suplementy witaminowe. Głównie skupiamy się na przyjmowaniu witaminy C- warto jednak pamiętać taże o suplementacji witaminy D. Najlepszym sposobem, aby czerpać korzyści związane z przyjmowaniem witamin jest przede wszystkim regularność oraz przyswajalność. Witamina C pomoże nam pobudzić układ odpornościowy, musimy jednak być konsekwentni w przyjmowaniu suplementów, lub naturalnych składników. 

Jakie są więc najlepsze źródła witaminy C?

Papryka

Żółta papryka ma w sobie najwięcej witaminy C. Jednak warto regularnie spożywać każdy kolor tego cennego warzywa. Jedna papryka czerwona jest bogatym źródłem również witamin A, B, E, K a także potasu, kwasu foliowego, manganu, fosforu oraz magnezu. 

Brukselka

Ta krzyżówka kapusty głowiastej i jarmużu to istna bomba witaminowo, odżywcza. Dzięki zawartości sulfozrafanu posiada silne właściwości przeciwutleniające- działa więc antynowotworowo. W 8 brukselkach znajdziemy średnio taką samą dawkę witaminy C jak w 5 cytrynach. Niezwykle ważne przy gotowaniu brukselki jest aby nie trzymać jej w gorącej wodzie dłużej niż 3-4 minuty, najbezpieczniej jest gotować ją na parze. 

Acerola

Prawdopodobnie najlepsze źródło witaminy C. Owoce aceroli oprócz dużego stężenia kwasu askorbinowego zawierają naturalne składniki ułatwiające przyswajanie witaminy. Warto wprowadzić suplementację acerolą szczególnie w trakcie choroby oraz podczas okresu powrotu do zdrowia. Najczęściej dostępne są tabletki zawierające susz z owoców lub soki.

Czarna Porzeczka

W dawnych czasach owoce czarnej porzeczki wykorzystywane były jako lek na anginę i inne choroby dróg oddechowych. Sok z czarnej porzeczki pomaga w leczeniu migreny, problemów żołądkowych. W 100g owocu znajduje się aż 260% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na witaminę C. Warto więc sięgnąć po letnie przetwory z czarnej porzeczki- dżemy, konfitury, soki. Jeśli nie mamy domowych zapasów, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości sok z czarnej porzeczki lub mrożone owoce i dodawać je do smoothie i owsianek.