Dlaczego warto pić czystek?

Czystek to uprawiany głównie w basenie Morza Śródziemnego gatunek krzewu. Często sadzony jako roślina ozdobna, ma również szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie oraz przy produkcji kosmetyków. Przy następnej wizycie w lokalnym sklepie zaopatrzeć się w herbatę z suszu czystka, ma on bowiem wiele pozytywnych właściwości. Jakich? Zapraszamy do lektury!

Czystek, czemu jest tak wartościowy?

Przede wszystkim zawiera ogromne pokłady polifenoli. Są to bardzo skuteczne antyoksydanty, pomagają budować odporność i chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. W swoim działaniu antyoksydacyjnym jest nawet trzy razy bardziej skuteczny niż zielona herbata. Świetnie nada się do budowania odporności w sezonie jesienno-zimowym , dzięki swojemu przeciwzapalnemu i przeciwwirusowemu działaniu.

Dzięki zadbaniu o zdrową dietę, w tym o poziom polifenoli możemy obniżyć ryzyko zachorowania na miażdżycę, cukrzycę lub nawet choroby nowotworowe. Najlepszym połączeniem w kompleksowym dbaniu o zdrowie jest wprowadzenie naparów z czystka oraz regularny ruch oraz zdrowa dieta.

Jak najlepiej pić napar z czystka?

Szczególnie teraz, w okresie przeziębieniowym szczególnie warto sięgnąć bo herbatę z czystka. Na początku może wydawać się zbyt cierpka i ziołowa. Warto więc parzyć ją w dzbanku z sitkiem, lub w kubeczku lecz z możliwością wyjęcia liści po czasie zaparzenia. W wielu miejscach dostępna jest również herbata ziołowa w gotowych już torebkach.

Czas zaparzania zależy od tego jak intensywny chcemy mieć napój, oraz od ilości wody jakiej używamy. Zazwyczaj jest to jednak od 5 do 10 minut. Jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do ziołowego smaku, bez problemu można dosłodzić herbatę miodem lub syropem klonowym. Świetnym pomysłem jest dodanie imbiru podczas parzenia się napoju- połączymy dzięki temu właściwości obu tych roślin. Gdy herbata nabierze odpowiedniej mocy, można dodać również cytryny oraz słodzika (na przykład właśnie miodu). Dzięki temu będziemy mieć idealny, zimowy napar pomagający z budowaniem odporności.